Το Σάββατο 12 Μαΐου 2014 και ώρα 18:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στα Τριπόταμα ημερίδα με θέμα: «Η εμπειρία ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας». Στη ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Βασίλης Τακτικός, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ο κ. Δημήτρης Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της Α.ΚΟΙ.Σ.Δ.Α., ο κ. Αθανάσιος Κόκκοτος, Περιβαλλοντολόγος, κάτοικοι της περιοχής, Τοπικοί Πρόεδροι των γύρω χωριών και Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής.
Η απήχηση της ημερίδας ήταν μεγάλη αποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να ενημερωθούν και να πληροφορηθούν για κάθε νέα πρωτοβουλία και δράση που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των ίδιων αλλά και της περιοχής γενικότερα.
Στο χώρο της Ημερίδας παρευρέθηκαν περίπου 40 άτομα τα οποία ήταν από τις κοινότητες Αροανίας, Ψωφίδας, Λεχουρίου, Πλάκας, Σειρών, Λιβαρτζίου και Καμενιάνων. Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι νέοι και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση ενώ και οι Τοπικοί Πρόεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πιστεύουν ότι η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να βελτιώσει την περιοχή.
Στην αρχή τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Βαρβιτσιώτης ο οποίος καλωσόρισε και παρουσίασε το πρόγραμμα της Ημερίδας. Η ημερίδα θα ξεκινούσε με την εισήγηση του κ. Βασίλη Τακτικού που γνωρίζει τις ανάγκες της περιοχής και στη συνέχεια θα λάμβανε ο κ. Δημήτρης Βαρβιτσιώτης το λόγο για να μιλήσει ειδικότερα για τους στόχους του προγράμματος «Κοινωφελείς Συνέργιες Επιχειρήσεων». Μετά τον λόγο θα λάμβανε ο κ. Αθανάσιος Κόκκοτος και στο τέλος θα ακολουθούσε μία χαλαρή συζήτηση σε μορφή ερωτήσεων- απαντήσεων.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Βασίλης Τακτικός ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Κοινωφελείς Συνέργιες Επιχειρήσεων» πραγματοποιείται σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και ότι η εφαρμογή της Κοινωνικής Οικονομίας και η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών είναι το μέλλον στις επιχειρήσεις. Στην ομιλία του απάντησε σε δύο πολύ βασικές ερωτήσεις: 1) τι γίνεται στον κόσμο; Υπάρχουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις; Και 2) Υπάρχουν ευκαιρίες;
Θέλοντας να απαντήσει σε αυτά τα καίρια ερωτήματα αναφέρθηκε σε παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα. Ειδικότερα μίλησε για τα Κοινωνικά Ιατρεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, το Κοινωνικό Σούπερ Μάρκετ στη Θεσσαλονίκη και τα Κοινωνικά Φροντιστήρια. Ακόμη, ανέφερα τη σημασία του «συνεταιρίζεσθαι» που απουσιάζει από την νοοτροπία των κατοίκων της περιοχής. Όπως είπε ο κ. Τακτικός η έννοια του «συνεταιρίζεσθαι» είναι μία έννοια παρεξηγημένη και δυσφημισμένη λόγω της δεκαετίας του 1980-1990 αλλά αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο ο καθένας μόνος του να δραστηριοποιηθεί και να ανταπεξέλθει στις φορολογικές απαιτήσεις ή στο κόστος της παραγωγής. Πέντε άτομα μαζί μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα πράγματα ενώ και όλοι μαζί μπορούν να διεκδικήσουν πράγματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει από το να γίνει στην περιοχή ένα Κοινωνικό Φαρμακείο ή ένας συνεταιρισμός σαν το «Βοήθεια στο Σπίτι». Μπορούν άμεσα να γίνουν τουλάχιστον τρεις Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί. Όπως τόνισε ο κ. Τακτικός «μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία θα πετύχουμε». Τέλος, θέλοντας να αποτρέψει τυχόν δισταγμούς από τους κατοίκους της περιοχής για την επιτυχία που μπορεί να έχει ένας κοινωνικός συνεταιρισμός, ο κ. Τακτικός είπε ότι «Δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχει το πρόγραμμα που θα σας δείξει το δρόμο και όλα τα βήματα για να γίνει πράξη. Μέσα από το πρόγραμμα θα έχετε συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα φορολογικά, διοικητικά, εργασιακά, νομικά, θα σας δοθεί ένα Business Plan για την επιχείρησή σας και θα έχετε και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για το είδος της ΚΟΙΝΣΕΠ που θα κάνετε».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε πάλι ο κ. Δημήτρης Βαρβιτσιώτης ο οποίος θέλησε να τονίσει κάποια σημεία σχετικά με τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς. Όπως είπε πρέπει να λέμε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και όχι συνεταιρισμούς καθώς δίδεται λάθος εικόνα για τη μορφή της επιχείρησης. Όπως τόνισε η ΚΟΙΝΣΕΠ ως μορφή επιχείρησης έχει πιο πολλές δυνατότητες.
1) Δεν χρειάζεται να ασφαλιστείς σε κάποιο ταμείο αν δεν έχεις δραστηριότητα
2) δεν χρειάζεται να ανοίξει ΟΑΕΕ (παλιό ΤΕΒΕ) αλλά μπορείς να παραμείνεις ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.
3) μέσα από συμφωνία θα γίνει ο καταμερισμός των κερδών. Ουσιαστικά, είναι σαν να έχει κάποιος μία ατομική επιχείρηση μέσα σε μία άλλη επιχείρηση.
Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι το πιο σημαντικό για να πετύχει μία επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής και αν είναι το σημαντικό είναι η ποιότητα. Χωρίς ποιότητα, το προϊόν που παράγεις θα αποτύχει. Πλέον με το διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο κάποιος να δυσφημίσει ένα προϊόν αλλά και αντίστοιχα να αναδείξει ένα καλό προϊόν. «Με το Ίντερνετ το κακό σχόλιο μένει και χρειάζονται τουλάχιστον δέκα ευχαριστημένοι για να έρθει ξανά ισορροπία».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εμπειρία του Αγρινίου. «Μετά την ημερίδα που έγινε στο Αγρίνιο στις 21/02/2014, το ενδιαφέρον του κόσμου για την Κοινωνική Οικονομία και τις ΚΟΙΝΣΕΠ αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να μας καλέσουν πάλι καθώς υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα και την Κοινωνική Οικονομία. Επιπρόσθετα, εξέφρασαν και νέες ιδέες για τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στο Αγρίνιο που δεν είχαμε σκεφτεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Για παράδειγμα σκέφτονται να κάνουν Κοινωνικό Κυλικείο για τα σχολεία ενώ σκέφτονται μέσω συνεταιρισμού να διεκδικήσουν την παραχώρηση μίας έκτασης με σπιτάκια που ανήκουν στο Δήμο, στην περιοχή του Προυσού».
Το λόγο έλαβε, εν συνεχεία, ο κ. Αθανάσιος Κόκκοτος ο οποίος μη θέλοντας να κουράσει το κοινό αναφέρθηκε επιγραμματικά στην θεωρία της Κοινωνικής Οικονομίας και τις ευκαιρίες που δίνουν οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί. Τέλος, είπε ότι όποιος θέλει μπορεί να τον συναντήσει μετά το τέλος της ημερίδας και να τον ρωτήσουν ό,τι απορία έχουν για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς και το αντικείμενο δραστηριότητας που θα ήθελαν να αναπτύξουν.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, το λόγο πήρε το κοινό. Πρώτος μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της περιοχής κ. Χρυσανθόπουλος Αθανάσιος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα δύο ειδήμονες να μιλούν σχετικά με το πρόγραμμα. Από την πλευρά μου θα ζητήσω δύο πράγματα: να τολμήσουν (οι κάτοικοι της περιοχής) να συνεργαστούν και να ομαδοποιηθούν γιατί αυτό και άλλα τέτοια προγράμματα είναι μία έξυπνη λύση για να δραστηριοποιηθούν οι νέοι».
Μετά το λόγο έλαβε ο κ. Παντελής Γιώργος ο οποίος τόνισε το φόβο που υπάρχει γύρω από το «συνεταιρίζεσθαι» και ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει. «Μέσα από τη συλλογική συνεργασία θα έχουμε κέρδος όλοι». Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Λυμπερόπουλος Δημήτρης ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με εμπειρία σε αναπτυξιακά προγράμματα. Στο σύντομο λόγο που έβγαλε, ανέφερε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν στηριχτούμε στους νέους ανθρώπους. Επιπλέον, είπε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και δεν πρέπει να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες.
Εν συνεχεία, το λόγο έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι είπαν ότι είναι σημαντικό να δουλέψουν ομαδικά γιατί η απουσία της ομαδικότητας μας οδήγησε στην κρίση. Επιπλέον, ειπώθηκαν ερωτήσεις όπως ποιος θα αναλάβει το κόστος της δημιουργίας των συνεταιρισμών και ποιος θα κάνει το μεσάζοντα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Στις απαντήσεις που δόθηκαν τονίστηκε ότι η δημιουργία των συνεταιρισμών καλύπτεται από το πρόγραμμα ενώ το ρόλο των μεσαζόντων θα τον αναλάβουν ο Δήμος ή ειδικές ομάδες που ασχολούνται με αυτό. Άλλες απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτήσεις του κοινού είναι ότι μπορούν να είναι μέλη σε περισσότερους του ενός συνεταιρισμού και να συμμετέχουν ανεξάρτητα από τα εισοδήματα που έχουν.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας μοιράστηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδόθηκε για τους σκοπούς του προγράμματος με τίτλο «Απασχόληση, Αυτοαπασχόληση και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί» το οποίο εκδόθηκε από τον εταίρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Α.ΚΟΙ.Σ.Δ.Α., Α.Μ.Κ.Ε. Κοινότητα Οικολογικής Μέριμνας για Υγιεινή Ζωή «ΛΥΔΙΑ».
Μέσα στο φυλλάδιο απαντώνται αρκετές από τις απορίες που μπορούν να δημιουργηθούν στους ενδιαφερόμενους σχετικά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ενώ αποτελούν και τη βάση για την επόμενη ημερίδα που θα γίνει στην περιοχή.
Ολοκληρώνοντας, η ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία καθώς δόθηκαν κίνητρα για την νεανική επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση, δόθηκαν παραδείγματα πετυχημένων ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελλάδα και τονίστηκε η σημασία της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι».
 
Top